Super K veselības akcija!

Super K veselības akcija!

29.07.2020

Super K veselības akcija!

Ikviens pirmsskolas vecuma bērns zina, lai būtu stiprs un pilns spēka un enerģijas, uzturā ir jālieto dārzeņi - spināti, burkāni un selerija. Tāpēc šodien mēs piedāvājam pieticīgu katras virtuves supervaroni - satieciet Super K!

Neuzkrītošs bumbulis, kas pilns ar super-jaudu

Ne visi to zina, ka kartupeļos ir daudz dažādu barības vielu, kas ietekmē mūsu veselību, izskatu un vitalitāti. Tie satur karotinoīdus, flavonoīdus, kofeīnskābi (jā, jā wink) un ir arī bagāts kālija, C un B grupas vitamīnu avots. Ko tas nozīmē? Mēs jums paskaidrojam smiley

Jaunības eleksīrs  - kartupelis

Karotinoīdi, flavonoīdi un kofeīnskābe, kas atrodami kartupeļos, t.i., bioaktīvie savienojumi, kas augļiem un dārzeņiem piedod dzeltenu un sarkanu krāsu un ir  īsts jaunības eliksīrs. Tie darbojas kā  antioksidanti, kuru klātbūtne organismā ietekmē veselīgu ādas izskatu (regulē epitēlija augšanu, novērš epidermas lobīšanos, paātrina visu ārējo brūču sadzīšanu) un aizsargā pret negatīviem ārējiem faktoriem, piemēram, UV starojumu. Pārāk ilgi atrodoties saulē, kā atvieglojums kairinātai dedzinošai ādai būs rīvētu svaigu kartupeļu komprese, kā arī regulāri lietota, patstāvīgi pagatavota mazgāta un mizota kartupeļa maska, kas veidota no sarīvēta kartupeļa, ne tikai izlīdzinās un mitrinās ādu, bet arī redzami mazinās ēnas zem acīm. Kosmetoloģijā jau sen ir zināmas procedūras, kurās tiek izmantoti arī kartupeļu milti un, piemēram, cietes vannas ir ieteicamas kā dabisks veids, kā rūpēties par zīdaiņu jutīgo un viegli kairināmo ādu.

Uzticams atbalsts cīņā ar slimībām

Pareizi pagatavoti ēdami kartupeļi var efektīvi veicināt imunitātes palielināšanos, uzlabot vispārējo labsajūtu, kā arī spēlēt nozīmīgu lomu vēža un sirds un asinsvadu slimību profilaksē. Tas ir saistīts ar lielo C vitamīna saturu, B grupas vitamīniem (ieskaitot B6 vitamīnu, kas ir atbildīgs par pareizu nervu sistēmas darbību, ietekmē asinsspiedienu, muskuļu  un sirds darbību, kā arī uzlabo vispārējo organisma imunitāti), kāliju un polifenoliem, kas novērš tā saukto brīvo radikāļu veidošanos cilvēka organismā, samazinot sirds un asinsvadu slimību un vēža risku.
Tāpēc ļoti svarīgi zināt, cik svarīgi ir pareizi pagatavoti kartupeļi! Jo īsāku laiku tie tiek vārīti vai cepti, t.i., pakļauti apstrādei augstā temperatūrā, jo mazāks ir vērtīgo uzturvielu un minerālvielu zaudējums. Tāpēc, ieteicams vārot kartupeļus, pārliet tos ar verdošu ūdeni un pagatavot veselus. Ilgstoša termiska apstrāde diemžēl atstāj ūdenī lielāko daļu kartupeļu saturošo veselību veicinošo dārgumu. Līdz ar to, pretēji plaši izplatītam viedoklim vārīti kartupeļi zaudē daudz vairāk - nekā cepti kartupeļi frī  (lai gan kartupeļos frī ir vairāk kaloriju).

Pazemīgs varonis

Apkopojot - lai arī kartupeļi neizskatās iespaidīgi, tie ir īsts vitamīnu, minerālvielu un uzturvielu avots, kas stiprina un imunizē mūsu organismu, ko ir vērts atcerēties, jo īpaši laikā, kad imunitāte ir zemāka un mēs esam pakļauti dažādām infekcijām. Mēs aicinām jūs novērtēt šo neuzkrītošo spēcīgo varoni, it īpaši uz šķīvja laugh

Skatīt arī